Bäst i Test – De bästa cykelhjälmarna

När det kommer till säkerhet så kan man aldrig vara för noga och det samma gäller cykelhjälmen som skyddar kroppens mest vitala del. Att vara snål när det kommer till ens hälsa och liv är inte rätt och att ha en riktigt bra cykelhjälm är viktigt. Vi har här sammanställt resultat från flera tester för att kunna visa på bra cykelhjälmar som du bör överväga att välja mellan.

Tester av cykelhjälmar görs på olika vis och därför kommer olika testvinnare att finnas. Inga tester innefattar t.ex. alla cykelhjälmar som finns utan de brukar ha ett urval av hjälmar som testas som t.ex. bästsäljarna inom en viss prisgrupp.

Vår sammanställning kommer därför innebära att flera hjälmar lyfts fram och vi ser det som förslag på flera bra modeller där du som konsument kan göra det avgörande valet. Kanske är utseende och design viktigt och då kan du gå efter det eller så är pris en viktig faktor som du kan ta hänsyn till.

Cykelhjälmar som är bäst i test

Följande cykelhjälmar har fått utmärkelsen bäst i test. Vi anger vilket test när du läser texten och i botten på denna sida hittar du källhänvisningarna till dessa tester om du vill läsa mer.

Giro – Trinity MIPS (Bäst i test 2016)

Giro Trinity MIPS – Testvinnare

Trinity är en cykelhjälm som tillverkas av Giro som gör väldigt många bra hjälmar. Just denna modell finns med och utan MIPS men det är alltså den med MIPS du vill ha eftersom det ger ökat skydd mot huvudrotation i samband med en träff.

Trinity MIPS från Giro placerade sig bäst i test hos Testfakta¹ 2016. De gjorde utförliga tester där 9 hjälmar från olika tillverkare utsattes för träffar i 20 km/h med både raka och sneda träffar.

Trinity är en välkonstruerad hjälm med bra ventilationshål för att fläkta och kyla ner huvudet under sommarmånaderna. Den finns i flera färger och är relativt stilren med ett något sportigt intryck. Perfekt hjälm för vardagscykling, pendling och kanske även för träning med landsvägscykling.

Pris: ca 900 kr

Köp hos Cykelkraft

 

I testet gick andra- och tredjeplats till Spectra Urbana EV1 MIPS och Scott Arx plus MIPS

Hövding 2.0 – Bäst i test hos Folksam

Hövding placerade sig bäst!

Under 2015 genomförde försäkringsbolaget Folksam² ett omfattande test av cykelhjälmar där en mängd cykelhjälmar var med. Hövding 2.0 fick tillsammans med några andra modeller dela på topplaceringen med rekommendationen ”Bra Val” av Folksam. Dock var det Hövding 2.0 som uppmätte bästa värdena i alla tester!

Hövding 2.0 är ingen enkel cykelhjälm och skiljer sig helt från traditionella cykelhjälmar. Det är en krage som du har på dig och innan du cyklar iväg ”aktiverar” du den. Om du skulle falla, trilla eller krocka med något under färd så kommer ett blixtsnabbt skydd att utlösas som fälls upp runt och över ditt huvud.

Det är en svensk uppfinning och fungerar väldigt bra. Modellen är speciellt eftertraktad av de som pendlar men som då slipper ha en hjälm som förstör frisyren. Den främsta nackdelen med Hövding 2.0 är att den måste laddas och lämpar sig bäst för vanlig cykling som t.ex. pendling. En laddning håller dock ganska länge och en vardagspendlare kan räkna med att behöva ladda den ungefär en till två gånger i månaden beroende på hur lång pendlingstid man har.

Hövding 2.0 är en dyr hjälm i förhållande till många andra hjälmar. Däremot gäller garanti om den utlöses när det inte var tänkt och skulle du vid en krock eller olycka utlösa hjälmen så får du ofta en ny till självrisken hos ditt försäkringsbolag (kan vara värt att dubbelkolla).

Pris: ca 2 700 kr

Köp hos Cykelkraft

 

Andra hjälmar som fick bra betyg hos Folksam var: Giro Savant MIPS, Bell Stoker MIPS, POC Octal AVIP Mips och Spectra Urbana MIPS

Giro Synthe MIPS (bäst för sport)

Anses av flera vara en av de bästa hjälmarna för cyklister som tränar och tävlar.

Giro ligger bakom flera bra hjälmar där bl.a. Trinity fick bäst i test av Testfakta. Deras bästa hjälm avsedd för träning och sport är Giro Synthe MIPS. Den finns både med och utan MIPS och priset här skiljer sig en del men det är med MIPS du vill ha för bäst säkerhet.

När det kommer till sport och träning är säkerhet givetvis lika viktigt som annars men det är även viktigt att hjälmen är bekväm, lätt och har bra luftkanaler som kyler huvudet. MIPS bidrar till lite sämre luftgenomflöde men med ökad säkerhet vid olycka så här är en avvägning man som cyklist måste göra.

Av flera tidningar så har Giro Synthe MIPS utsetts till den bästa cykelhjälmen för 2016. Ibland som ett urval av flera hjälmar men ibland som den enskilt bästa hjälmen. Bikeradar³ gav full poäng för Giro Synthe och togs senare ut bland urvalet av de bästa hjälmarna för 2016.

En av fördelarna är att den har extremt bra ventilation och väger endast 209 gram. För att läsa hela recensionen och se länk till utdraget av bästa hjälmarna så se våra källhänvisningar i botten.

Pris: ca 2 700 kr

Köp hos Cykelkraft

MIPS – En svenskuppfunnen säkerhetsfunktion

De bästa hjälmarna om de är normalt utformade som en hjälm som sitter på huvudet bör vara utrustade med MIPS eller en motsvarande teknik för att vara säkert. MIPS är framtaget på KTH och är en teknik som ökar säkerheten och minskar skaderisken för dig som har en cykelhjälm och utsätts för en olycka.

MIPS är en teknik som kommit fram då statistik visar att i många cykelolyckor så utsätts inte hjälmen för en rak smäll uppe på eller rakt från sidan. Utan det rör sig ofta om en sned kraft som träffar hjälmen. Det har visat sig att cykelhjälmens skydd varit mycket sämre när en sned kraft kommit in men detta är något som MIPS korrigerar.

En cykelhjälm utrustad med MIPS har ett skal som kan rotera i förhållande till huvudet vid en träff. Om en sned träff kommer in så kan huvudet förflyttas något fritt även om hjälmen i den stund den träffar marken, bilen eller något annat objekt gärna stannar upp för att ta emot smällen. Detta medför mycket mindre skador på hjärnan vid en kollision.

MIPS är ett världsomfattande patent som används i en mängd cykelhjälmar från olika tillverkare. Om en cykelhjälm saknar detta skydd måste den på något annat vis kunna medföra samma skydd något som traditionella cykelhjälmar inte gör. Därför är det naturligt för oss att de cykelhjälmar som är bäst i test ska ha MIPS. Filmen nedan är på engelska men introducerar MIPS, varför det kom till och varför det är så bra.

Källhänvisningar för tester och recensioner

 1. Testfakta 2016
  http://www.testfakta.se/sites/default/files/tittbild_grafik160517.pdf
 2. Folksam 2015
  http://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/cykelhjalmar-for-vuxna
 3. Bikeradar 2016
  http://www.bikeradar.com/road/gear/article/best-road-cycling-helmets-47705/
  http://www.bikeradar.com/road/gear/category/helmets-and-protection/helmet-standard/product/review-giro-synthe-helmet-48905/